Marathonbespiegelingen – donderdag 3 oktober

Een week geleden leverden mijn vriendin en ik onze huurauto weer in na een week door de Franse Alpen te hebben gereden. We arriveerden bij het tankstation in Grenoble. Bij de tankdop stond overduidelijk dat er diesel in moest.

Ik rukte een slang van de pomp, stak hem in de wagen en liet de tank vollopen. Nadat het sein ‘tank vol’, het befaamde tikje dat je voelt aan de handgreep, was gegeven, hing ik de slang terug. Toen schrok ik. Had ik wel de juiste brandstof naar binnen gegooid? Op de slang ernaast hing diesel. Maar op de door mij gebruikte slang ook. Twee soorten diesel. Had ik de juiste gepakt?

Paniek.

Gelukkig kalmeerde mijn vriendin me en vertelde me dat het onnodig was me hier druk over te maken – ik zag al taferelen voor me van de volgende huurder die na 10 kilometer met deze auto vast kwam te zitten op een snelweg, eerste hulp erbij om de tank leeg te trekken en te voorzien van nieuwe brandstof, noem maar op.

Het draait om de juiste brandstof, ook in mijn lichaam. Ik ontdek de laatste tijd steeds meer dat ik op andere brandstof veel soepeler loop. Niet alleen hardloop, maar überhaupt gewoon loop, mijn dagelijks leven.

Ik voel me fitter, energieker en ben beter uitgerust en sneller hersteld van zware inspanningen. Gek toch?

Waarom gooide ik dan jarenlang de verkeerde benzine naar binnen? Ik denk vanuit een traditie, vanuit een keuken waarmee ik ben opgegroeid. En nu kies ik steeds vaker voor een andere keuken.

Daarom, enerzijds is het een experiment, anderzijds een overtuiging, is mijn brandstof in aanloop naar de marathon van Valencia alleen nog maar plantaardig. Dat betekent niets dat van dieren afkomstig is: geen vlees, geen vis, geen zuivel.

Niet alleen loop ik er beter op, zo ervaar ik sinds een aantal weken, ook is het mijn bijdrage aan de klimaatcrisis. Ik heb me verdiept in wat een niet-plantaardig voedingspatroon is en dat vond ik een heftige confrontatie, een keiharde waarheid.

Daarom tank ik nu andere brandstof. En vanuit Frankrijk hebben we nog geen belletje gekregen dat er verkeerde diesel in de wagen zat.

Misschien wil je meer weten over mijn beweegredenen om dit te doen. Dan mag je me altijd een berichtje sturen of reageren op dit verhaal.

Op 1 december 2019 loop ik de marathon van Valencia. Tijdens de voorbereidingsperiode vertel ik je erover en over wat we me verder bezighoudt als marathonloper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *