Hoe loop je een halve marathon onder kletsnatte omstandigheden?

Foto: Koos Ophorst

Een doorweekte Singelloop Breda was het afgelopen zondag, maar ik liep wel mooi 1:14:20 op de halve marathon. Na afloop kijk ik kritisch terug en geef mezelf, maar niet minder iedere andere hardloper de volgende tips:

1. Accepteer de omstandigheden. Het gietregent. Je kleding wordt nat, je schoenen raken doorweekt en medelopers links en rechts stappen net als jij in plassen water en dat spat aan alle kanten op. So be it, deal ermee. Met een beetje geluk kun je je doel halen, maar wees niet teleurgesteld als je een minuutje of wat langzamer loopt.

”Ik begon leuk te vinden wat ik vreselijk vind: een halve marathon.”

2. Speciaal voor de mannen: plak je tepels af. Niet eerder had ik last van bloedende tepels, maar niet eerder liep ik in dergelijke omstandigheden: regen, kou en een shirt dat een maatje te groot was en daardoor extra stevig heen en weer ging schuren. O ja, tot overmaat van ramp rukte ik ook mijn startnummer nog eens half los.

3. Weet wat je eet. Ik heb besloten mijn voorbereiding voor de marathon van Valencia volgens een volledig plantaardig dieet te doen. Ik rende gisteren op een zoeteaardappelsoep als lunch en nam vlak voor de start nog twee happen van een banaan. De hongerklop bleef uit, water dronk ik onderweg niet. Het plan slaagde. Test je eten en doe test vooral niks nieuws tijdens wat voor jou een ‘moment suprême’ is. Zorg dat je dat in de voorbereidende maanden doet.

Het resultaat: je kunt lopen voor wat je waard bent. En o ja, tot slot nog tip 4: focus. De eerste helft ergerde ik me aan van alles en nog wat om mij heen, de tweede ronde was ik in mezelf gekeerd en rende ik voor wat ik waard was. Het werkte, ik begon het leuk te vinden. Ik begon leuk te vinden wat ik vreselijk vind: een halve marathon. Geef mij de hele marathon maar.

Op 1 december 2019 loop ik de marathon van Valencia. Tijdens de voorbereidingsperiode vertel ik je erover en over wat we me verder bezighoudt als marathonloper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *