Waarom ren jij? Ik zie heel vaak mensen hardlopen en vraag me dan af: doe je het echt voor je plezier of is het een verplicht nummertje in de categorie ‘fit blijven’.

Als ik wandel – ik wandel relatief veel – heb ik uitgebreid de tijd om andere buitenmensen te spotten. Afgelopen week viel het me op hoeveel hardlopers er zijn van het kaliber: oordopjes in, telefoon in de hand, sjokkende houding, bijna een slepend geluid van schoenen. Ik zou willen roepen: stop ermee, door wandelen blijf je ook fit.

Waarschuwing: pas op

Het zijn mensen van wie ik vermoed dat ze vooral hardlopen om hun fitheidslevel op peil te houden. Het is immers makkelijk calorieën verbranden in relatief korte tijd. Je bent ook nog eens buiten. Goed idee dus. Ik zou deze mensen willen waarschuwen, niet omdat ik hun loophouding zeer vermoeiend vind en afschrikwekkend om naar te kijken (ja, ook), maar vooral om ze te behoeden voor blessures en pijntjes. Want die gaan er geheid van komen op deze manier.

In het boek Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween van Franco Faggiani wordt geschreven over een Japanse hardloper die voor zijn land in 1912 de marathon moest lopen op de Olympische Spelen. Voordat zijn talent werd ontdekt, waren dit zijn beweegredenen om te harlopen:

“Ik rende uiteraard niet vanwege sportieve doeleinden en eerlijk gezegd ook niet uit absoluut respect voor religieuze principes. Ik rende omdat ik me dan werkelijk vrij, uniek en licht voelde, in volkomen harmonie met de schepping. Ik rende met de vlugge bewegingen van een kolibrie, al had ik graag de lichtheid van een vlinder willen hebben. Alleen maar om niet het geluid te hoeven horen van mijn snelle voetstappen op de stenen, of dat van het ritme van de lucht die uit mijn longen kwam. Alleen maar om te kunnen geloven dat ik werkelijk perfectie had bereikt.”

Dat is nog eens een motivatie. Hij begon altijd maar gewoon te lopen en stopte wanneer het hem uitkwam. Geen tijdslimiet, geen piepend sporthorloge, geen schreeuwende muziek of naar aandacht zoekende podcast, geen verplicht nummertje om fit te blijven. Niet sjokken omdat je eigenlijk helemaal niet fit bent (lees: geen spierkracht om je voeten fatsoenlijk op te tillen of je heupen, door dagenlang kantoorwerk en een zittende houding, niet weet te mobiliseren).

Waar droom jij van?

Nee, gewoon lopen omdat je vrijheid beleeft en je lichaam die vrijheid ervaart. Zeg eens eerlijk: droom je daarvan?

Droom je daarvan en weet je niet hoe je dit kunt bereiken? Bestel mijn boek ‘Ga niet hardlopen’.

Laat een reactie achter