Challenge recap week 2: rare denkbeelden

“Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover.” – Epictetus

Het vraagt doorzettingsvermogen om iedere dag iets opnieuw te doen. Kijk, met een dag werken ligt dat anders. Je wordt verwacht, je gaat dus, je werkt en de dag is voorbij. Met de challenge ligt dat wat anders.

Het is wat vrijblijvender, omdat er niets concreets tegenover staat. Althans, mijn vriendin en ik hebben elkaar wel een beloning in het vooruitzicht gegeven, maar om dingen die je niet gewend bent in je systeem te krijgen, is een uitdaging.

Dat zorgt er dus heel af en toe voor dat ik nog wel eens denk bij mezelf: weer de deur uit om 7 kilometer te hardlopen. Moet dat?

De filosoof Epictetus zegt het hierboven wel mooi. Hij zegt eigenlijk dat hardlopen ansich gewoon hardlopen is. Je zet de ene voet voor de andere, gooit er een beetje tempo in en that’s it.

Alleen ieder mens heeft daar vervolgens bepaalde denkbeelden rondom gecreëerd.

Hardop lachen

Ik vind iets van dat rondje hardlopen. Ik verwacht bijvoorbeeld dat het taai wordt en dan ís het ook taai. Maar is dat zo? Het is mijn voorstelling die ik er omheen heb gekweekt. Stel dat ik een taai rondje hardlopen begin met, ik noem maar iets geks, een minuut hard lachen of een kwartier lang opschrijven wat mij allemaal gelukkig maakt, dan weet ik zeker dat het rondje minder taai wordt.

Gek toch?

En zeg eens eerlijk: jij vindt iets van mijn challenge; dat ik elke dag 7 kilometer hardloop, elke dag in een dankbaarheidsboekje iets opschrijf en iedere dag mediteer of een ademhalingsoefening doe.

Heel veel mensen zeggen al snel: dat is ook veel op een dag. Maar dit alles bij elkaar kost me hoogstens anderhalf uur. Niet veel, als je kijkt naar het aantal minuten dat ik wegtik op mijn smartphone, geheel doelloos. Trouwens, wat is veel?

Ik probeer mezelf dus vaker de vraag te stellen: kloppen mijn gedachten wel bij hetgeen waar ik iets van vind.

Ofwel: alle dingen in het leven ZIJN, maar wij mensen ontwikkelen er bepaalde denkbeelden omheen.

Wie zegt bijvoorbeeld dat een marathon zwaar is? Een marathon ansich, het ding marathon, is niet zwaar. Wij VINDEN het zwaar. En omdat er maar weinig hardlopers zijn die niet volledig uitgeblust, afgepeigerd en leeggelopen over de streep komen, zeggen we voor het gemak maar dat de marathon zwaar IS.

Het is maar wat je er zelf van maakt. Ik heb een leuke challenge voor je: bij jouw volgende marathon, als de omstandigheden er na corona weer klaar voor zijn, zeg je iedere kilometer tegen jezelf: “De marathon is makkelijk.” Ik doe met je mee.

Als je de andere verhalen over mijn challenge wilt lezen kun je hier klikken of hardlooptechnisch gezien kun je me volgen op Strava.

Laat een reactie achter