Challenge recap week 5: wat mediteren is

Wanneer de wind voor heel even wegvalt, stop ik met ademen. Alsof mijn lichaam in directe verbinding staat met leven in de buitenwereld.

In een soort vacuüm, een leegte waarin de zon harder lijkt te branden, voelt het op de automatische piloot ingestelde systeem van mijn ademhaling dat een moment van stilte gepast is.

De wind blaast voor heel even langs de boerderij en niet over de boerderij met het daarachter gelegen stuk gras waarop een ligstoel staat met mij daarop gelegen, mediterend.

Ik ben even stil. Helemaal stil. In dit rustmoment van windloosheid nog stiller dan daarstraks en zometeen. Zometeen als mijn ademhaling het weer overneemt om mij in leven te houden, tezamen met de energie die de wind, de zon, de fluitende vogels, de ruisende boomtoppen mij geven.

In deze, wat zal het zijn, 3, misschien 4 of 5 seconden wordt een kalmte op mijn huid gelegd, een extra, dunne deken die mij beschermt voor de geneugten van de wereld om mij heen. Ik kan ze nu beter, nog beter beteugelen. Dat denk ik niet, dat voel ik.

Ik probeer zo min mogelijk te denken. Dat lukt niet altijd even goed. Dat kan ook niet. Dat is meditatie niet. Mediteren is niet oordelen over de gedachten die komen en gaan, mediteren is niet geen gedachten hebben, of ze weg kunnen leren toveren omdat je dat zou kunnen trainen. Jazeker, je kunt het trainen, door slechts te focussen op je ademhaling, maar je gedachten wegmoffelen kan niet.

Wat dan wel?

Wat ik wel kan is ze op de wind mee laten voeren en die ermee laten doen wat ze wil. Of voor heel even, wanneer de zon het overneemt van de wind en absolute stilte overheerst en mij meeneemt naar een luchtledige, voor heel even ben ik dan misschien een klein beetje vrij van gedachten. Dan ben ik weer even volledig bewust van mijn ademhaling. Of van niks. Van leegte.

En dan… Dan denk ik weer verder.

Gelukkig is er dan een schertsende merel die mij met luid getjilp erop attendeert dat ik weer ben afgedwaald met mijn gedachten.

Ik focus weer op mijn ademhaling.

Als je de andere verhalen over mijn challenge wilt lezen kun je hier klikken of hardlooptechnisch gezien kun je me volgen op Strava.

Laat een reactie achter