Challenge recap week 8: onthaasten in de natuur

In de natuur doe je aan onthaasten, in de stad werkt het allemaal wat anders. Die cliché conclusie trok ik maar weer eens deze week.

Het was alweer even geleden dat ik de bossen van de Brabantse Wal had opgezocht. Deze week tot twee keer toe dan: een keer om te hardlopen en een keer om samen met Annemijn een stevige wandeling te maken.

Na afloop van onze wandeling fietsten we terug naar huis. We verlieten het bos en reden de bebouwde kom weer in. Dat ging ongeveer zo:

Ik gilde vanaf mijn fiets, terwijl de wind ons stevig om de oren sloeg: “Wat rijden ze hard.” Al meerdere auto’s waren ons met vliegende, zo leek het, vaart gepasseerd.

Waarop ik te horen kreeg: “Ja, of het lijkt maar zo, omdat wij net aan onthaasten in het bos hebben gedaan.” We waren een handjevol wandelaars tegen gekomen en verder was het een en al bossen, bomen, geluid van vogels en één wegsprintende ree. Een grotendeels nieuwe route, verrassende paden, een genot om mee te maken, tot rust te komen.

Te onthaasten.

Grote kans dat mijn vriendin gelijk had. Ik lette er eens bewust op en de auto’s reden wel hard, maar niet extreem hard.

Ik vond het, ook al wist ik het al, andermaal een wonderbaarlijke openbaring om de effecten van de natuur op mij, op ons te zien.

De kracht van de natuur

Iets anders wat me opviel en wat ik ook tegen Annemijn zei toen we over een pad liepen waar we al wel eens eerder waren geweest: “Bijzonder toch, hoe hetzelfde pad er met een paar weken weer heel anders uit kan zien.”

Ook dat is de kracht van de natuur, het verloop van de seizoenen.

Beton, stenen en asfalt veranderen niet. Hoogstens de bomen in de straat die hun bladeren krijgen of verliezen, maar bebouwing staat en staat dan doorgaans lang.

De natuur niet. De natuur leeft en verandert. En dat is mooi, en fijn dat het hier op zo’n grote schaal kan. We zijn niet voor niks verhuisd naar Bergen op Zoom.

Als je de andere verhalen over mijn challenge wilt lezen kun je hier klikken of hardlooptechnisch gezien kun je me volgen op Strava.

Laat een reactie achter