Dat geluk niet in heel grote dingen hoeft te zitten, of eigenlijk in heel kleine dingen, toont zich keer op keer. Als ik minder heb, heb ik meer. Dat ervaar ik steeds weer.

We waren onlangs een week op vakantie in de Achterhoek. We hadden niet veel om handen. Een fiets, een appartement, wandelschoenen en een grasveld om te zitten, liggen, hangen, schrijven, lezen.

Puur geluk borrelde op.

Ik zeg wel eens tegen mijn vriendin: “Als ik lekker in mijn vel zit, ga ik gedichten schrijven.” Zie hier het resultaat. Ik schreef gedichten.

Een mooie dag

De theesmaak ruikt de stoffige wegen
een zegen om te lezen, te proeven
in woorden gevangen
geuren en kleuren ontheemd
op een verarmd grasveld
onder een boom met een stoel
voel ik, nee, ben ik even –
het kan niet, onmogelijk – zelfs
niet toen ik vanochtend rende
en dacht: hé, wacht
is dat niet – het kan niet, onmogelijk –
wat ik nu zou willen zijn
een theesmaak met de geur
van
      daar

En een dag of wat later schreef ik het volgende:

Boom

Terwijl wij komen en gaan
dingen van onszelf moeten
blijft de boom gewoon staan
en doet meer dan wij kunnen bewroeten
leven, je zou de boom eigenlijk altijd moeten begroeten
water pompen, bladeren maken, vanzelf, niks te moeten

(Blog gaat verder onder foto)

Niks om handen hebben opent deuren. Het opent deuren naar geluk, maar niet minder naar creativiteit, nieuwe gedachten, frisse ideeën. Een moment van contemplatie, meditatie, analyse en mezelf op mijn plek zetten.

Jezelf tot stilstand brengen is af en toe nodig in onze maatschappij, om erna weer met nieuwe energie door te gaan.

Tegelijk ervaar ik met dat ‘lekker in mijn vel zitten’ dat het hardlopen ook verfrissend werkt. Een andere omgeving, andere wegen, andere bomen, andere geuren en kleuren, alles wat anders is werkt positief op de mens.

De fameuze psycholoog Ap Dijksterhuis zegt niets voor niks in zijn boek Wie (niet) reist is gek dat hoe verder weg je reist en hoe meer je cultureel ontheemd raakt, hoe meer het met je doet. De Achterhoek was, in deze periode van weinig verre reizen maken, voldoende om ontheemd genoeg te raken.

Laat een reactie achter