Heb jij dat ook wel eens: je denkt een briljant idee te hebben. Dat is voor mij de reden geweest om een boek te schrijven met de titel ‘Ga niet hardlopen’.

Het prikkelt, zet aan tot denken en het bevat een verhaal dat in mijn ogen uniek is. Sterker nog, ik durf het zelfs te benoemen in mijn voorwoord:

“Ik kwam tot een conclusie die ik nog nooit eerder ergens heb gehoord of gelezen: ik ben een moderne hardloper. De moderne hardloper, zo concludeerde ik, verdient een andere oplossing. Dat verhaal wilde ik opschrijven, want het staat nog nergens beschreven.”

Is het echt een uniek idee? Vind ik daadwerkelijk een wiel uit? Doelgericht voor die ‘moderne hardloper’ wel, maar de algemene lessen die je er ook uit kunt trekken, zijn al zo oud als de weg naar Kralingen. Of beter: zo oud als de stoïcijnse filosofen.

Lees maar eens mee met Seneca:

  1. “Veel is aan mijn goede gezondheid ook bijgedragen door vrienden.”
  2. “De dokter zal je vertellen hoeveel je moet wandelen, hoeveel oefeningen je moet doen.”
  3. “Je mag je niet overgeven aan nietsdoen.”
  4. “… En dan wordt de maag kieskeurig en krijg je een afkeer van het voedsel waar je eerst zo begerig naar was.”

Ik heb dus niks nieuws te vertellen: een sociaal leven, voldoende beweging, een gezond voedingspatroon; allemaal dingen die ik ook beschrijf in mijn boek om succesvol te kunnen zijn in je dagelijks leven en met hardlopen.

Helaas zijn we niet meer zo bereidwillig om, zoals we dat dan noemen, zware teksten van moeilijke filosofen te lezen – al zijn de stoïcijnen heel erg concreet.

Daarom heb ik een poging ondernomen om wat meer aan te sluiten bij de huidige belevingswereld van jou als hardloper: het is een boek geworden met enthousiaste verhalen die lekker weglezen en de zin in hardlopen spontaan doen groeien, het zijn concrete lessen en stappen die je op weg helpen naar succesvol hardlopen en een succesvoller leven én, last but not least, er staan foto’s in – lekker plaatjes kijken dus. En als straks het boek is gepresenteerd krijg je ook nog eens extra verhalen op mijn website gepresenteerd.

Een boek dat in de tijdsgeest past.

Niet die moeilijke filosofen van vroeger. Al geef ik nogmaals toe dat ik echt niks nieuws vertel en mijn boek bolstaat van allerhande clichés over een goed – wat is goed? – leven.

Ik wens je hoopvolle kerstdagen toe.

Bestellen dat boek? Het kan nu. Het kan hier. Doen hoor. Het kost je € 22,50. En zeg nou zelf: wanneer heb je voor het laatst echt in jezelf geïnvesteerd?

Laat een reactie achter