Marathonbaas On Tour: de man van lullen én poetsen

Twee onbekenden van elkaar, twee fanatieke lopers. Je weet wat dat betekent: aftasten en stiekem sneller lopen dan bedoeld, want stel je voor dat je onderdoet voor elkaar.

Conclusie: de ervaren marathonloper – wat heet ervaren: ‘slechts’ 64 marathons in de benen – John van Tilburg is één brok motivatie, lult de oren van je kop en zette voor mij een verrassend rondje rondom zijn ‘playground’ Hoogerheide uit.

Zo leer ik mijn buurt nog eens kennen.

Wanneer je John ziet lopen, zie je de ervaring er vanaf spatten: soepel zweeft hij voorbij, van het kaliber ‘niet lullen (ja, ook), maar poetsen’. Trainen. Kilometers maken.

Daarom liep hij vorig jaar 12 marathons. Veel? Ach, wat is veel. Het ligt eraan hoe hard je ze loopt. Al zal hij niet ontkennen dat hij standje ‘uit’ niet heel goed kent. Niet erg hoor, al baalt hij er stiekem wel van dat zijn persoonlijk record net niet onder de 3:00 uur ligt. “Ik heb net een sporttest gedaan, daaruit blijkt dat het wel zou moeten kunnen.”

Even geen marathon

Een nieuwe poging laat nog even op zich wachten. Nu zijn er geen marathons om te lopen. New York volgende maand had zijn 70e moeten worden. Niet dus.

Maar hoe erg is dat? Lopen kan gewoon, ook in je eigen achtertuin. We bewonderen het schitterende schouwspel dat herfst heet. De kleuren van de bladeren, de bosrijke paden, prachtig is het. Ik word verrast, iedere kilometer. Die ene minder opbeurende kilometer door industriegebied nemen we voor lief: “Net de Amsterdam Marathon”, zegt John lachend.

Het tempo tijdens ons rondje blijft onverminderd stevig. Ik voel het. Lange tijd geen 23 kilometer gelopen. Lekker is het wel, jazeker. Iedere andere hardloper die we onderweg tegenkomen zegt John gedag. Hij kent ze bijna allemaal. Trainingsgroepje hier, wedstrijdje daar. Dat lopen is een sociaal gebeuren. Al zul je zelf de benen vooruit moeten duwen.

We sluiten af met de Rijzendeweg. Daar waar de echte ideeën opborrelen: “Ik heb een rondje van 6 kilometer bedacht. Ik wil kijken hoe lang ik het volhoud om dat te lopen, een uur later opnieuw dat rondje, een uur later weer.” Waarop ik zeg: “Roep wat gekkies bij elkaar en ga ervoor. Ik doe mee.”

Of wat te denken van een trainingsgroep voor de snelle marathonlopers. We concluderen dat er genoeg snelheid te vinden is in onze woonomgeving, maar geen club, groep of vereniging die de juiste trainingen aanbiedt.

Wordt vervolgd.

Leuke vent, die John. Die kun je er wel bij hebben in je loopgroep.

John volgen op Strava kan hier? De Marathonbaas himself houdt z’n kilometertjes zo nu en dan ook bij op Strava. Check it out.

2 reacties

 1. Pieter Hoeks op 27 oktober 2020 om 14:32

  Ik was één van de vele lopers die jullie tegenkwamen.
  Maar man, wat een tempo. Bahbah.
  Veel succes jullie verder nog.
  Groetjes, Pieter Hoeks.

  • Gerben op 28 oktober 2020 om 14:41

   Leuk Pieter, dankjewel voor je reactie.

Laat een reactie achter