Twee serieuze zaken waar we het eens over moeten hebben. Ik maak me namelijk een beetje zorgen over een aantal positieve ontwikkelingen. Ja, dat vraagt om uitleg, ik snap het.

Dit verhaal is geschreven voor en gepubliceerd op ProRun.nl.

Het eerste is dat de afgelopen maanden, als gevolg van het coronavirus, veel mensen thuis kwamen te zitten. Thuiswerken is ongevraagd aan een opmars bezig en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat veel bedrijven én medewerkers zelf hier de voordelen blijvend van zullen inzien.

Ik zie het bij ons thuis: mijn vriendin is dolblij dat ze geen reistijd meer heeft en de ongemakkelijke drukte van de ooit zo geroemde, maar faliekant mislukte kantoortuin niet meer om zich heen heeft. Toegegeven, ze mist haar collega’s soms wel.

Hardlopen populair

Het tweede is dat de afgelopen maanden, ook als gevolg van het coronavirus, meer mensen zijn gaan hardlopen. Ik heb er al verschillende nieuwsberichten over gelezen. Hoe tof is dat.

Maar, zoals gezegd, maak ik me een beetje zorgen. Ik wil namelijk dat al die beginners over een half jaar, of over een jaar, of over twee jaar nog steeds met plezier de deur uitstappen.

Heel veel mensen haken al snel af omdat ze geblesseerd raken. Ze denken: o, even makkelijk een rondje rennen. Maar juist door dat vele zitten, dat vele thuiswerken, waardoor we nog minder buiten komen, kweken we geen spierkracht, maar een ultieme dikke laag zitvlees.

Dat is goed voor een interactieve zoomsessie vanachter je beeldscherm, maar je hardlooplijf is er minder van gecharmeerd.

Sterker nog, die roept na een paar weken: gooi die hardloopschoenen alsjeblieft in de vuilcontainer. Kappen met rennen. Nu!

De beste (slechtste) adviezen

Heel veel hardlooptrainers zullen je adviseren: begin rustig, een paar minuutjes hardlopen, een paar minuutjes wandelen. Ook komen ze met standaardtips aanzetten over hoe je je armen moet gebruiken, je knieën moet inzetten en je pasfrequentie moet aanpassen.

Heel veel hardloopwinkels zullen je adviseren: koop bij ons een paar goede schoenen (dat is marketingtechnisch gezien een goede zet, maar looptechnisch gezien maar een deel van de oplossing).

Allemaal goedbedoeld, maar wat de meeste ‘adviseurs’ je niet vertellen is: o, je wilt hardlopen? Tof, zorg dat je minstens zoveel tijd aan krachttraining besteedt als aan hardlopen zelf, helemaal als je een thuiswerker bent die meer achter een beeldscherm zit dan met fysieke arbeid bezig is.

De oplossing is (niet) eenvoudig

Het is een vervelende boodschap om te horen, ik weet het, maar sinds ik pas echt veel aan krachttraining doe, merk ik dat ik de klappen van het hardlopen ook daadwerkelijk met getrainde spieren kan opvangen, in plaats van met onderdelen van mijn lichaam die geblesseerd raken.

Waarom konden hardlopers vroeger veel beter, veel harder, veel krachtiger hardlopen? Omdat ze overdag ook fysiek bezig waren, toen waren er veel minder kantoorbanen en werd er veel minder aan zitten gedaan (of als je heel ver teruggaat, toen waren er helemaal geen kantoorbanen).

Ik zeg het niet omdat ik het zo goed weet, nee, omdat ik zelf alle ‘schijnoplossingen’ zoals andere schoenen, loopoefeningetjes, arminzet, kniegebruik, minuutje op-minuutje af, heb geprobeerd. Het hielp allemaal voor even.

Door krachttraining te doen kwam ik pas écht vooruit.

Dus ja… Fijn om te horen, hè?

Gerben Solleveld is fan van hardlopen en hij heeft er een mening over. Hij liep 2:38 op de marathon, maar zijn benen willen van het asfalt af. Soms loopt hij ver en veel, maar soms ook niet. Gerben heeft een website met nog meer eigenzinnige verhalen.

Laat een reactie achter