Als hardloper val je op. Immers, je loopt over straat en andere mensen kunnen jou zien. Gehesen in speciaal outfit loop je net langzaam genoeg om herkend te worden door jan en alleman.

Afgelopen week had ik een gesprek met mijn oom. Hij gaat ook een paar keer per week de deur uit voor een rondje en wordt uiteraard ook soms gespot door bekenden. Daaruit rolde onlangs een conversatie die, vrij vertaald, op het volgende neerkwam:

Spotter: “Joh, ik zag je van de week hardlopen.”
Hardloper: “Ja, dat kan wel kloppen.”
Spotter: “Niks voor mij hoor.”
Hardloper: “Ik vind het wel lekker en goed voor me.”
Spotter: “Zo vanaf je 50ste leeftijd ongeveer moet je niet al te veel meer bewegen.”

Lichamelijke processen

We spraken allebei onze verbazing uit over deze opmerking. Ik zei tegen mijn oom: “Deze persoon zal zich vast niet beseffen welke processen er in je lijf allemaal tot stilstand komen als je stopt met bewegen, helemaal op oudere leeftijd.”

Mijn oom voegde grappend toe: “En welke processen er juist in beweging komen.”

Ik had inmiddels een uitgedijd figuur op mijn netvlies, hangend op de bank, graaiend in een zak chips, vol zelfmedelijden, met weinig creativiteit en energie om er de komende dertig jaar nog wat moois van te maken.

Als ik stop met hardlopen (of bewegen in het algemeen)…
…bedenk ik minder makkelijk een nieuw onderwerp voor een blog.
…kan ik me er nog minder snel toe zetten om wél weer naar buiten te gaan.
…ben ik sneller moe.
…heb ik een korter lontje.
…en zo kan ik, geloof me, met een beetje creativiteit nog zeker 300 dingen opschrijven.

Wat heb je liever?

Hogere leeftijd

Juist als je een hogere leeftijd bereikt, worden dingen waarvan je hoopt dat ze niet minder worden wel makkelijk minder (bijvoorbeeld spierkracht, flexibiliteit, creativiteit, maar ook je geheugen) en andersom (bijvoorbeeld gewicht, kans op bepaalde ziektes).

Dus niet alleen vóór, maar ook ná je 50ste gewoon lekker bewegen.

Voor nog een briljant idee om na je 50ste lekker fit te blijven, kun je een van mijn andere blogs over een lekker fris ijsbad lezen.

8 reacties

 1. RunHanRun.nl op 20 februari 2020 om 09:21

  50+ and still going strong!
  Sterker nog, ben pas op m’n 46e begonnen met rennen. Voel me er PRIMA bij!

  • Kris op 23 februari 2020 om 14:38

   Ik ben net 55 geworden en loop al sinds ik 15 jaar ben. Lopen na je 50 doe je … voor je plezier, de sociale contacten en natuurlijk ook om je conditie wat op peil te houden. Competitie hoeft voor mij nu niet echt meer, in tegenstelling tot vroeger, toen ik bij de jeugd wedstrijden liep. Gerben, ik wens je ook nog veel loopplezier toe!
   Met sportieve groeten, Kris

   • Gerben op 24 februari 2020 om 10:40

    Dank je voor je leuke reactie, Kris. Geniet van het lopen en laat het vooral een mooie ontspanning in je leven zijn. Groet, Gerben

  • Gerben op 24 februari 2020 om 10:40

   Mooi om te horen. Blijf vooral zo doorgaan. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het wordt om fit te blijven. Groet, Gerben

 2. Dorothé Jansen op 7 maart 2020 om 10:35

  Helaas verandert er toch wel wat met de leeftijdvooral voor vrouwen. Ik loop sinds 47e en ben nu 58. Inmiddels 12 marathons verder. Overgang hakt er hard in. Blessuregevoeliger daardoor. Kijk ook maar naar de uitslagen van de grote evenementen daar zijn maar weinig 60+ vrouwen meer maat nog wel veel mannen. Ik hoop het te halen maar fysio zegt dat het 3-12 maanden kan duren voordat ik weer ok ben. Het is balanceren momenteel

  • Gerben op 12 maart 2020 om 16:06

   Ik denk dat het belangrijk is om te doen wat binnen je kunnen ligt. Uitslagen van evenementen zijn daardoor voor mij wat minder relevant. Natuurlijk zeggen die wel iets, maar ik ken genoeg oudere vrouwen die erg fit zijn en dat altijd zijn geweest. Een algeheel gezonde leefstijl speelt daarin een grote rol en ik probeer in mijn blog ook de rol van ‘bewegen’ te benadrukken, en niet zozeer dat je moet blijven ‘hardlopen’. Ik hoop dat je snel herstelt, Dorothé. Een mooie dag nog.

 3. Martijn op 8 maart 2020 om 09:06

  51 en loop al 25 jaar, maar niet meer fanatiek op tijd en pr. Plezier, ontspanning, lekker buiten en fit blijven zijn belangrijker geworden. Leuke boekaanrader: Waarover ik praat als ik over hardlopen praat, Haruki Murakami

  • Gerben op 12 maart 2020 om 16:07

   Kijk, dat zie ik graag. Plezier en buiten zijn. Het boek van Murakami heb ik al eens gelezen. Ik vond het alleen een moeilijke om doorheen te komen, maar iedereen heeft zo een voorkeur voor auteurs. Blij dat je beweegt en blij dat je leest. Geniet ervan. Groet, Gerben

Laat een reactie achter