Negeer doktersadviezen

Ben jij wel eens naar de dokter gegaan met een hardloopblessure? Had je wat aan het advies dat je kreeg? Ik hoop het.

Vaak slaan doktersadviezen helemaal nergens op.

Dit verhaal is geschreven voor en gepubliceerd op ProRun.nl.

Dat komt omdat dokters doorgaans bar weinig kennis hebben van hardlopen.

Een paar voorbeelden:

1. De zus van onze buurvrouw: ze vertelde me een keer over haar loopervaringen, een pijnlijke knie met allemaal afgesleten onderdelen en een dokter die haar had afgeraden om nog ooit te gaan hardlopen.

2. Een loper van 72 jaar oud vertelde me eens: een kleine 25 jaar geleden, toen ik grote problemen met m’n knie had, vroeg de huisarts: “Je hebt alleen last als je hardloopt?” “Ja dokter.” “Dan is er één oplossing: niet meer hardlopen.” “Ik zei dat denk ik niet, we gaan er wat aan doen en ik blijf lopen.” De man loopt nog steeds.

Ik schiet altijd in de aanval wanneer ik hoor dat huisartsen iemand afraden om te gaan hardlopen. Het is te makkelijk om te zeggen tegen een hardloper: doe maar niet, ga wat anders doen, terwijl zo iemand wel graag die rondjes wil blijven rennen.

Mijn vader doet aan racefietsen en kreeg een tijd geleden een soortgelijk advies. Hij had ergens last van en de huisarts adviseerde vier weken rust, geen racefietsen. Werkte het? Nee. Natuurlijk, in die vier weken geen last, maar eenmaal weer op de fiets had het probleem zich niet opgelost. Rust of stoppen is niet altijd de oplossing voor iets wat je graag doet. Een fysiotherapeut heeft in dit soort gevallen vaak meer nut dan een huisarts.

Als niet-huisarts zie ik bij hardlopers vrij snel dat het probleem opgelost kan worden. Niet door te stoppen met lopen, maar door er juist mee door te gaan, zij het op een andere manier.

Ik liet de zus van onze buurvrouw met haar pijnlijke knie bijvoorbeeld op straat een stukje lopen en een oefening doen. Nadat ik dat had gezien wist ik genoeg. Zij kan nog gewoon hardlopen, was mijn conclusie, alleen zal ze daar wat voor moeten doen om het te leren.

Vaak is een gebrek aan kracht en stabiliteit de oorzaak. Of wat dacht je van de vele uren zitten van tegenwoordig. Allemaal uitdagingen waar aan gewerkt kan worden.

De adviezen van doktoren om te stoppen met hardlopen bij problemen met de knie zijn doorgaans op niets gebaseerd. Wetenschappelijk is het ook nog eens nergens op gebaseerd.

Dus niet: stop maar met hardlopen, meneer/mevrouw. Dat zou toch zonde zijn.

Check ook de Facebook-pagina van Marathonbaas of volg me op LinkedIn. Wil je mijn hardlooptrainingen volgen, dan kun je op Strava kijken.

Laat een reactie achter